Labels

Dienstag, 24. Januar 2012

Opgave 2: Lyt til konteksten

Iagttag og fortæl om menneskers kommunikation i forskellige sammenhænge, i bussen, på caféer, på arbejdet og i familien.

Samtale er en daglig aktivitet for de fleste mennesker, og dermed en af de mest naturlige måder at være sammen på. En samtale kan defineres som et møde mellem mindst to personer, hvor de med hver deres perspektiv på verden tager/får kontakt og indgår i et samspil (en interaktion) hvor der foregår informationsudveksling og koordinering af mening.
 
Ofte er samtalen en episode i en længerevarende relation, den er i hvert fald kontekstafhængig, dvs. afhænger af deltagernes positioner, intentioner og relationer, erfaringer, forventninger, kulturen, omgivelserne, de fysiske rammer, tidspunktet og meget mere.

Mange af de samtaler, der foregår på arbejdspladsen, adskiller sig fra det almenmenneskelige samvær. De er for det meste formaliserede, har et handlingsrettet formål og deltagerne har hver deres roller/opgaver.

Læg mærke til, hvad det betyder, når du kender konteksten, og når du ikke gør det. Hvad sker der, hvordan reagerer du?

Man vil jo altid have en formodning/antagelse om konteksten. Et godt eksempel er fx Heikes skildring af børnene der leger hviskeleg. Hendes antagelse var, at konteksten omhandlede mobbning. Børnenes kommunikation blev iagttaget og så fejlfortolket af Heike. Det er faren når man ikke kender konteksten...

Jeg oplever tit selv mennesker, der elsker at blande sig i andre folks samtaler. Men for det meste ved de intet om, hvad der foregår i samtalen, hvad der er konteksten! Irriterende...

4 Kommentare:

  1. Ja Kay - det er rigtig nok, at man ofte har en antagelse om, hvad konteksten er. Og ja, man kan hurtig går forkert, da man er helt ved siden af temaet. Jeg er sådan en, der gerne blander sig i folks samtaler uden at vide, hvad de handler om. Skideirriterende mig!

    AntwortenLöschen
  2. Hej Kay

    Ja - samtalen har mange facetter, som bør ligge i den professionelles "rygmarv"(som emner til overvejelse). Derfor kræver det også øvelse:-)

    Jeg er helt enig med dig i det, du skriver: "Ofte er samtalen en episode i en længerevarende relation, den er i hvert fald kontekstafhængig, dvs. afhænger af deltagernes positioner, intentioner og relationer, erfaringer, forventninger, kulturen, omgivelserne, de fysiske rammer, tidspunktet og meget mere"

    AntwortenLöschen
  3. Kay,
    og du ER én af os alligevel!
    Irriterende!

    AntwortenLöschen